• " De Bolstienpleats en syn bewenners hawwe us un pear noflike dagen besoarge, de untfangst wie tige hertlik, as kamen we bij omke en muoike ùt fanhùs. De Miedema keamer prachtich mei..."


    Jan en Ria.

De Pronkkamer

Oude cultuur

Wie Friesland alleen kent vanwege z’n meren en waddeneilanden kijkt in het Noord-Friese landschap z’n ogen uit. Net als de buren aan Noord-Groningse zijde overleefden de bewoners hier eeuwenlang dankzij de terpen en de dijken die het landschap in hoge mate bepaald hebben.

Aan de noordzijde op de klei wisselen grote groene weilanden de historische terpen af. Het gebied grenst hier aan het prachtige Wad, een rijk natuurgebied. Aan de oostkant ligt het Lauwersmeer, het hart van het Lauwersland. Onder de lijn Dokkum-Kollum begint het Woudengebied, de zandgronden, met een prachtig beschut landschap, het coulissenlandschap, met prachtige boomwallen en elzensingels.

In de omgeving van Dokkum liggen de dorpjes Wetzens en Hantumhuizen. In deze plaatsjes staan oude kerken uit de 13e eeuw die voor publiek toegankelijk zijn. De Friese cultuur van de 13 eeuw behoorde in die tijd tot de meest ontwikkelde cultuur van Europa. Hier werden munten geslagen, had de Friese adel een belangrijk aandeel in kruistochten en in het kerkelijk bestuur van Nederland en Duitsland. Tegenwoordig is er veel belangstelling voor het opdiepen van deze oude cultuur en worden er veel verrassende archeologische vondsten gedaan. 


  • Geschreven op: 13-01-2016
    U bent de gelukkige winnaar van een Booking. com... Lees verder >>


Fam. Terpstra
Dokkumerwei 2
9121CD Aalsum/Dokkum
tel: 0519-292648
mobiel 06-51108329
* Gratis WIFI

U kunt ons bellen of ons contactformulier invullen.

Bekijk ook onze pagina op Facebook!